2013. augusztus 11., vasárnap

Öngyilkos parádé



ééééés... *dobpergés* Sheriarty!
Cirkusz AU (aminek az égvilágon semmi értelme) és nagybetűs angst. Úgy vélem, ezzel mindent elmondtam.

Sherlock Holmes egy tíz méter magas emelvény tetején állt, keskeny ugródeszka közepén, egy cirkuszi sátorban.

A drapp színű ponyva csúcsot formázva meredt az égnek a feje fölött. Közönyös ábrázattal bámult le a közönségre. Ebből a magasságból az összes ember lehetetlenül aprónak tűnt. Komoly arcú szülők a gyerekeikkel, akik izgatott tekintettel pásztázták őt a magasban. Megnyúlt képű nyugdíjasok és tinédzserek, akiknek az arcát kékre színezte a mobilkészülék delejes fénye, amit feszülten nyomkodtak. Még a talpig koszos kis utcagyerekek, akik fizetés nélkül szöktek be, ők is őt figyelték. Mennyien eljöttek… és mind az ő ugrását várja.
 
Felzengtek az olajozatlan fanfárok, öblös hangú dobok peregtek, a cintányérok hangja szembeszállt az üdvrivalgó közönséggel. Egy férfi a nyakába emelte a kislányát. A porondmester - Jim Moriarty képében - széles vigyorral az arcán rohant előre. Leemelte fekete cilinderét, bal kezét oldalra tárva mélyen meghajolt, mire a közönség tapsviharban tört ki. Felegyenesedett és megigazította bíborvörös nyakkendőjét. Szemérmesen rákacagott a díszes publikumra, majd visszahelyezte fejére a cilindert. Lassan elhallgatott a zenekar. Köszörült egyet a torkán és megkocogtatta az öltönyére erősített mikrofont próbaképp. Simogatóan lágy hangon beszélni kezdett a közönséghez – felkonferálta a soron következő produkciót.
 
A reflektorfények kigyúltak és Sherlockra szegeződtek. A fényesség elvakította, idegesen összeráncolta a homlokát. A hófehér bőrén tajtékzó izzadságcseppek megnedvesítették a testhez álló, makulátlan, fekete dresszét. Rakoncátlan sötétbarna tincsei csapzottan lógtak a homlokába. Tekintetével kajtatni kezdte Moriartyt a fényözönön túl, kisvártatva rá is akadt. Egy asztal mögött ült keresztbe vetett lábakkal, ujjbegyeivel izgatottan dobolt a maga elé helyezett cilindere kemény fedelén. Széles vigyorra húzta a száját, határozott vonalú szemöldökét felvonva figyelte Sherlockot.
 
Ugrania kell, tudta jól. Tartozik neki egy zuhanással. Felszegte a fejét és nagy levegőt vett. Opálos tekintetével maga elé meredt. Az arcán kifejezéstelen tekintet ült. Két karját elegánsan kitárta, és biztos léptekkel indult egy az ugródeszka vége felé. Minden egyes lépténél nyárfalevélként remegett alatta a vékony, műanyag deszka. Megcsapta a fülét a távolból egyre hangosabban dübörögő dobszó, minél inkább konszonanciába kerülve a szívdobogásával.
 
Már csak pár lépés. Érezte, ahogy szíve a torkában lüktet, de az arckifejezése továbbra is változatlan maradt. Úgy döntött, a végső pillanatig magába zárja az érzelmeit – mindig is ezt tette. Elfojtotta magában a kémiai fogyatékosságát, hogy mások szemében felsőbb rendre emelje önmagát. Megtorpant a palló végénél. Lehunyta a szemét és egy másodperc töredékére felderengett benne Moriarty képe, ahogy baljósan vigyorogva bámul rá. A dobok zaja egyre élénkebben harsogott elnyomva a közönség csendes moraját.

Sherlock hátra lendült, majd előre lökte a testét. Rohamosan zuhanni kezdett. A levegő belekapott a hajtincseibe – homlokából hátra taszította a frufruját. Egy pillanattal később már a talajon találta magát. A nézőtér elnémult, a dobszó hirtelen abbamaradt. A földről tömör porfelhő szállt fel a teste körül keringve. A fejéből sűrű vér kezdett ömleni, kisvártatva patakká cseperedett. Utolsó erejével oldalra vetette a fejét – látta, ahogy Moriarty két kezével egy fehér táblát nyújt az ég felé, vörös tízessel a közepén. A szám vérrel volt festve, és apránként lecsorgott Jim vigyorgó arcára folyva. A vércseppek szabályosan gördültek le a képén – ez volt az utolsó dolog, amit Sherlock Holmes látott.


Lehunyta a szemét és onnantól már nem érzett semmit.

8 megjegyzés:

  1. akrobata!Sherlock *.*
    Nem vagyok oda a Sheriarty-ért, ki tudja, miért, de ez jó volt. Moriarty nagyon kis ádáz, és kellően őrült, amilyennek lennie kell. És persze, ő volt az utolsó, akit Sherly látott, és még így is csak játszik vele... Juj. <3
    A cím amúgy találó, nagyon tetszik! :) Tudsz te címet adni, ne is tagadd!

    VálaszTörlés
  2. Ó, ó, ó, újfent köszönöm a hozzászólásodat! ;v;
    Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Kicsit aggódtam szegény fic miatt, hiszen meglehetősen szélsőséges alternatív dimenzióba sikerült átültetnem Sherlockékat, de a pozitív megjegyzésedtől mindjárt jobb kedvre derültem. :D
    A címadásért meg kivételesen én is büszke vagyok magamra.

    VálaszTörlés
  3. Ez hihetetlenül jó és eredeti ötlet, még sehol nem olvastam hasonlót! (Bár fanartban azt hiszem, már jött velem is szemben akrobata Sherlock. :D )

    A kidolgozás is jó volt, és visszatérve az oldalamon elkezdett beszélgetésre (ott is válaszolok majd előbb-utóbb :P) a hatással kapcsolatban, ennél a konkrét történetnél azt gondolom, talán úgy lehetett volna még fokozni, ha a végét nem magyarázod túl (ezt sokszor észreveszem magamnál is, és másnál is): hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minél hosszabban, kacifántosabban, és jó esetben eredetibb (rossz esetben eredetieskedőbb)szóképekkel megtűzdelve rágunk valamit az olvasók szájába, annál erősebb lesz a hatás. Pedig legtöbb esetben épp az ellenkezője igaz: néhány végzetesen precíz szóval lehet a legnagyobbat ütni. (Mostanában ilyen-olyan élményeim hatására egyébként is kezdek azon a véleményen lenni, hogy az írás leginkább azokról a dolgokról szól, amit nem írsz le.)Fanfic esetében még inkább meg lehet játszani, hogy a minimumra szorítkozol, hiszen az olvasónak alapból kimerítő tudása van a karakterekről és azok dinamikájáról.

    Tehát erre az esetre lefordítva: a vége az utolsó két mondat nélkül is megállja a helyét. Számomra ezek nem tesznek hozzá semmit, csak elgyengítik az előtte lévők hatását. Hidd el, az olvasó tökéletesen tisztában van vele, hogy "ez volt az utolsó dolog, amit Sherlock Holmes látott" , illetve hogy ha meghal, nyilván nem érez már semmit.
    Az, hogy leírod, hogy lehunyja a szemét, viszont jelentéssel bír: elfogadást, belenyugvást, lemondást (?) jelez, tehát megfontolandó, hogy ezt mégis csak benne hagynám...

    "Utolsó erejével oldalra vetette a fejét – látta, ahogy Moriarty két kezével egy fehér táblát nyújt az ég felé, vörös tízessel a közepén. A szám vérrel volt festve, és apránként lecsorgott Jim vigyorgó arcára folyva.


    Sherlock lehunyta a szemét."

    Igaz, ez csak az én változatom, és bocsánat, hogy ilyen pofátlanul belenyúltam... mentségemre szolgál, hogy magad kérted a véleményt.

    Azonban úgy gondolom, ezek a finomságok majd jönnek maguktól, ha jó sokat írsz, nem igazán kell ezen aggódni. :)
    Viszont neked köszönhetően most megint sok gondolatom támadt ezzel az elmondás-elhallgatás témakörrel kapcsolatban, és ezt köszönöm, meg persze a történetet is!

    VálaszTörlés
  4. Hű, köszönöm szépen a hosszú kommentet! Elnézést kérek a késői válaszért ;__;

    Igen, a lezárással meglehetősen meggyűlt a bajom, én is felesleges szájbarágásnak érzem a végét - főleg, most, hogy így kiemelted. Hajlamos vagyok túlmagyarázni a dolgokat néha. [és abszolúte semmi gond, hogy "belenyúltál", a te verziód sokkal megkapóbb, mint az enyém.]

    VálaszTörlés
  5. na, ezt már tudom, hogy egyszer elolvastam korábban, de rejtély, miért nem írtam én ide kommentet :O nagyon tetszett az akrobata!Sherlock ötlete, a fici hangulata, és habár nem vagyok nagy Sheriarty fan (bár mostanában egyre inkább elmélyedek ebben is), ez a fici nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  6. Repesek az örömtől, hogy sikerült elnyernem a tetszésed :3
    A hozzászólásért meg külön köszönet jár, szóval nagyon-nagyon köszönöm, hogy írtál ♡

    VálaszTörlés
  7. Aaaaa ez szomorú, igazán életben maradhatott volna, ha már egyszer ebben az univerzumban akrobata.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, Sherlock és a magas helyek sosem voltak jó páros.

      Törlés