2013. augusztus 9., péntek

Rémálom



Múlt hétvége óta szövögetem apránként ezt a novellát, és mind a tíz körmömet lerágva imádkozom érte, hogy átjöjjön nektek is a fíling.


Will Graham felnyitotta a szemét.

Tekintete eleinte a semmibe révedt, majd fókuszált. A szoba végéből az egyetlen, tenyérnyi rácsos kis ablaküregen át besütött a Hold sápadt fénye, megvilágítva a koromsötét, dohos helyiséget. Az égitest kontrasztosan meredt elő a határtalan karmazsinvörös égbolt örvénylő kuszaságából, tükörképe megcsillant a férfi orrnyergére vetett szemüveg piszkos üvegén. 

A kimerültségtől forró könnycseppek szöktek a szemébe, lassan lecsorogva holtsápadt arcán; a homlokán ezüstösen fénylő izzadságcseppek gyöngyöztek. Már nyúlt volna, hogy letörölje, de ekkor meglepetten konstatálta, hogy karja feszes szövetbe ütközött a dereka köré fonódva. Kényszerzubbony – a gondolat villámcsapásként érte. A seszínű anyag makacsul tapadt verítékező testére, és akárhogy rángatta, nem szabadult. A könyöke hevesen súrolta a ruha belső oldalát, de mind hiába. Egy tompa nyögéssel hanyatt vágódott a nagy erőfeszítések közepette, de legnagyobb meglepetésére hideg fal helyett gumi nyikorgott a gerincét súrolva. Puha volt, de ruganyosabb mint a bőr. A szagát ismerősnek találta - a baltimore-i elmegyógyintézet keleti szárnyában lehet, de nincs elég fény, hogy megbizonyosodjon róla. Nem lelt elég támpontra, így egy újabb hallucináció-béli patthelyzetnek könyvelte el magában. Kinyújtotta a lábát, az nem volt megkötözve, szabadon mozgathatta. 

A gumi falnak dőlve feltápászkodott a földről. Bizonytalanul indult el a semmibe, meztelen talpával óvatosan lépdelve az érdes talajon. Bal vállát a falnak támasztva haladt, a gumi szabálytalan nyikorgásától valamivel józanabbnak érezte magát. A rácsos kis ablak a Hold halvány fényét magával rántva makacsul távolodott, a szoba végtelen folyosóvá változott. Ahogy a sötétben, egyenletlen tempóban, bukdácsolva menetelt, egyre fokozódott baljós gyanúja: nincs egyedül. Oldalát a fal ruganyos anyagának támasztva vánszorgott tovább az ingadozó végtelenségbe, míg egyszer csak vége szakadt a jól ismert mintának.
Egy ajtó bontakozott ki szemei előtt, a keret mentén halvány fény szűrődött át. Hallotta, hogy a túloldalt valaki a kulcscsomójával babrál. Testéhez szorított keze egyre jobban tajtékzott. A kilincset lassan, de magabiztosan nyomták le, állapította meg Will a nyikorgásból. A hallása remekül kiéleződött a sötétben. Egyfajta örömmel töltötte el az ajtó türelmes nyikordulása – már várta lidércálmának újabb valótlan szülöttét.
A vakítóan fehér fénynyalábok erőszakosan törtek be a túloldalról, fényárat zúdítva Willre, aki ösztönösen hunyorogni kezdett és féloldalt fordította a fejét. Az ajtó egészen kitárult, a jövevény csendesen átlépte a küszöböt. Will fókuszálni próbált - a retinája fokozatosan hozzászokott a világossághoz, ami a semmiből tört elő, mint holmi káprázat. 

Az ajtónyílásból egy fekete alak meredt rá vészjóslóan, bár az arcvonásai nehezen kivehetőek voltak. Bőre simára csiszolt, mint a márvány, és Graham szentül meg volt róla győződve, pont olyan hideg és kemény is. Koponyájából két masszív szarvasagancs gyökeredzett ki, ágai szimmetrikusan szerteágazva, ominózus alakzatban meredtek a kényszerzubbonyos férfira. Will látása fokozatosan elfátyolosodott, fejét leszegve sűrűn pislogni kezdett, és hátrált két lépést. 

Szívritmusa pillanatok alatt felgyorsult, a fülét monoton, fémes zaj csapta meg, mire fájdalmas grimasz szökött az arcára. A groteszk lény határozott léptekkel közelített felé, valamit suttogott, de Will nem értette tisztán a zörejtől. 

Az alak erőszakosan az arcába hajolt – még mindig hallotta a hangját, de a szája mozdulatlan maradt. Érezte, ahogy a koromszínű kezek a vállára kúsznak.

-         LÁT ENGEM?

A hang átsüvöltött a lármán, végre eljutott Graham tudatáig.

-         Lát engem, Will? – ismételte.

A zaj abbamaradt. Mindent elöntött a síri csend.

Will orrát valami különös bűz csapta meg. Rothadó hús és enyészetnek indult szervek gyomorforgató szaga, friss tetemek lassan patakzó vérfolyamának bódító bűze.


A világtalan gumiszobában grandiózus csillárok fénye parázslott fel. Will lehunyta a szemét. Érezte a fény pulzálását a szemhéjain. A szívritmusa fokozatosan stabilizálódott. A groteszk tündérmese a katarzisához közeledett.

-         Most már látom magát.

*

Will Graham a saját verítékében fekve, a cellájában ébredt öntudatára. Felült a sivár börtönágyon, fél kézzel megdörgölte izzadt hajtincseit, halántékát a hideg csempének döntötte.
Már megint ugyanaz az álom.
Hallotta, ahogy a folyosó végén terpeszkedő méretes rácskapu megnyikordul, de nem jött be senki rajta. Valaki éppen távozott.

6 megjegyzés:

  1. Hű. Nem is tudom, mit mondjak. Nagyon szeretem, ahogy írsz. Komolyan. Olyan jól el tudod kapni a hangulatot, hogy nem is hiszem el, és nekem valamilyen furcsa perverzió miatt ez a heppem. Ráadásul Will karakterét is eltaláltad. Szegénykém.
    Egy picit áradozok, ha nem bánod. A leírások elképesztőek, az egész olyan elvont, de nem rossz értelemben, csak pozitívan. Mégis úgy éreztem, ez nem lehet álom, ennyire részletes nem lehet egy álom...
    Végeredményben nagyon-nagyon tetszett. :) Ajj, tényleg sajnálom, hogy nem tudok értelmes kommentet írni.

    VálaszTörlés
  2. Ó, köszönöm szépen a kommented!
    El se hiszed, milyen örömmel tölt el ha te - vagy épp akárki más ráveszi magát, és firkant néhány sort az épp aktuális novellámhoz. [Megsúgom, hogy minden publikálás után begubózva és igen feszülten ülök a monitorra révedve, hogy JESSZUSMARI, MÉG MINDIG nem írtak hozzászólást, szent ég, biztos utálták és most utálnak engem is, te jó Isten...]
    Örülök, hogy elnyerte a tetszésed! :D

    VálaszTörlés
  3. tökéletesen sikerült belemarkolnod Will lelkébe, kitépni onnan egy darabot, és ilyen csodás módon elénk tárni. nagyon tetszett, nagyon karakterhű, nagyon nagyon. szóval beléd szerettem, hivatalosan is.

    VálaszTörlés
  4. Reméltem, hogy sikerült eltalálnom Willt, és úgy látszik igen. Fantasztikusan boldoggá tett a véleményed, ezer hála és köszönet érte c:
    Fogadd szeretettel ezt a random szívecskeáradatot: ❤❤❤

    VálaszTörlés
  5. Jézusom. Mintha látnám Willt, és közben érezném azt a valóságra irányuló bizalmatlanságot, amit ő érezhet, olyan fantasztikusan életszerűen írod le. Ebben a percben, míg olvastam, féltem vele együtt a fekete lénytől.
    Egy apró dicsérő észrevétel még: ahol én a fic tetőpontját érzem - lehetségesen rosszul -, ott nagyon sokat dobott rajta az én szememben az a pár szépen összecsengő alliteráció. Kellett oda, hogy még feszültebbé tegye az egészet, majd hirtelen lenyugtassa; rezgesse a levegőben egy másodpercig, amíg az olvasó levegő után tud kapni.

    "A zaj abbamaradt. Mindent elöntött a síri csend.

    Will orrát valami különös bűz csapta meg. Rothadó hús és enyészetnek indult szervek gyomorforgató szaga, friss tetemek lassan patakzó vérfolyamának bódító bűze.


    A világtalan gumiszobában grandiózus csillárok fénye parázslott fel. Will lehunyta a szemét. Érezte a fény pulzálását a szemhéjain. A szívritmusa fokozatosan stabilizálódott. A groteszk tündérmese a katarzisához közeledett."
    Bocsánat, ha néhol értelmetlen lett a komment, nem szokásom írni - gyűlölöm is magam érte rendesen -, de remélem rendesen ki tudtam fejezni, hogy remek lett :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Csibe, üdvözöllek a blogon! :3
    Mindig öröm új nevet köszönteni az oldalon.
    A hozzászólásod egy cseppet sem mondanám értelmetlennek, a hozzászólásod egy tünemény, és te is az vagy, amiért írtál. Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszett, és persze a részletkiemelésnek is! :)

    VálaszTörlés